Nasveti za super kratkočasno in varno potovanje z avtom

Poletje se bliža, dnevi pa so vse bolj topli in prijetni za potepanje po Sloveniji in bližnjih državah. Sončni vikendi pred nami so idealna priložnost za zanimive izlete z družino ali prijatelji. Svoje proste dneve lahko preživite ob sončenju in sproščanju na obali, športanju in miru v gorah, sprehodih po čudoviti naravi ali pa se odločite za poučen in zabaven ogled bližnjih znamenitosti. Ne glede na to, kam vas pot zanese in kako dolga je, predstavljamo vam nekaj osnovnih vodil in potovalnih potrebščin, s katerimi bo ta prijetna in varna za vse.

 

Pred potjo obvezno preglejte svoj avto in poskrbite, da je ta v dobrem voznem stanju in ima vse potrebno za na pot - tudi če greste samo na izlet. Preverite predvsem olje in akumulator, ne pozabite tudi na prvo pomoč in obvezno osnovno opremo. Sami potujte v udobnih oblačilih iz čim bolj naravnih materialov, v katerih se dobro počutite. S seboj vzemite kakšen ekstra kos oblačila, navadne in vlažilne robčke ter tablete proti slabosti.

 

Ne pozabite na pomembne dokumente, ki jih morajo imeti s seboj vsi. Med njih spadajo osebna izkaznica, vozniško dovoljenje (če je voznikov več naj vzame vsak svojega, tudi če ne nameravajo voziti – nikoli ne veš, kaj lahko pride vmes in dobro je imeti rezervni načrt) in zdravstvena izkaznica. Če se odpravljate v drugo državo pred odhodom preverite, če ima ta kakšne posebne zahteve glede dokumentov, vize in cepiv.

 

Nič več nerodnih zemljevidov! Se še spomnite časov, ko smo posegali po ogromnih zemljevidih, ki so zasedli polovico avta in bili grozno štorasti za uporabo? Na srečo so te časi za nami! Voznik naj si za pot priskrbi enega izmed naših super nosilcev za telefon, ki mu bo olajšal spremljanje poti prek GPS-a in poskrbel, da se ne boste izgubili.

 

Pred potjo si lahko s pomočjo map na telefonu naredite natančen načrt poti in vanj vključite tudi predvidene postanke. Poleg tega vam svetujemo, da si naložite praktične potovalne aplikacije, kot sta TripAdvisor (pestra izbira prenočišč, restavracij in znamenitosti za ogled – z neodvisnimi ocenami drugih popotnikov) in Wi-Fi Finder (bližnje lokacije, kjer lahko najdete brezplačen ali plačljiv Wi-Fi). 

 

Na dosegu imejte vodo in prigrizke, sploh če gre za daljšo vožnjo z avtom, med katero ne načrtujete veliko postankov. Za vodo svetujemo steklenice, ki jih danes prodajajo povsod in jih zlahka ponovno napolnite na enem izmed postankov. Prigrizki naj bodo preprosti in neobčutljivi na temperaturo, da se ne pokvarijo. Da se izognete prehladom in slabemu počutju med samo vožnjo ne pretiravajte s klimo – namesto tega se raje oblecite v plasteh, ki jih lahko po potrebi slečete.

 

Zagotovite zabavo sopotnikov – ne glede na to ali potujete kot družina z otroci ali pa ste se na pot podali s prijatelji. Nosilci za tablični računalnik, ki se pritrdijo na vzglavnik avtomobila so idealna izbira za daljše poti, da bodo te potekale sproščeno, zabavno in brez nadležnih vprašanj kdaj boste na cilju! Nosilec je izjemno fleksibilen, tako da ga z lahkoto prilagodite številu in poziciji sopotnikov. Na svojo tablico naložite pestro izbiro dobre glasbe in ne pozabite na klasične roadtrip filme! Za otroke predlagamo Madagaskar, V višave in Potovanje v središče zemlje, za odrasle pa Thelma & Louise, The Motorcycle Diaries in On the Road.

Na spletni strani Sprejemnik.si vas čaka pestra ponudba različnih nosilcev za pametne telefone in tablične računalnike, brez katerih si kmalu ne boste več predstavljali voženj in potovanj. Celotno ponudbo si lahko ogledate tukaj.